1

1
Tre piger fra Bweranyange.

mandag den 9. marts 2015

Gode dage i Tanzania


Sidder netop nu med to fnisende piger Johanna og Claudia – de er ved at lære at strikke ret og vrang. Jeg ved ikke, hvad det hedder på swahili – så vi kalder det moja og mpili – et og to. Det er svært, når man næsten lige har lært at strikke ret – og aldrig har prøvet at strikke før.

Jeg nyder at være her.  Dagene går med mange forskellige ting – 4 dage strikker jeg med forskellige kvindegrupper i området, 3-4 dage hjælper jeg med engelskundervisningen i den lokale skole – og så er der jo også min egen undervisning - i swahili – det er svært - ikke for tanzanianerne – men for mig.

Men der også de helt anderledes dage – og dem er der heldigvis mange af. For et par dage siden var vi på besøg hos lokale evangelister. Bilen blev fyldt med 6 evangelister, en landbrugskonsulent samt Else og jeg – og så kørte vi – hele dagen - fra den ene evangelist til den næste.

Evangelisterne får ikke ret meget i løn, så de har alle en shamba – et landbrug. Vi var på rundgang i shambaerne, og landbrugskonsulenten kom med gode råd til, hvad man kunne gøre bedre og dermed øge sin indtjening.  Også husene blev gennemgået. Hvorfor var det ikke kommet et glat lerlag på huset endnu? Hvordan var det lige med toiletterne?  Var der gode baderum? Man forsøger at hjælpe evangelisterne, så de kan optimere deres indkomster, og så andre kan se, at det kan betale sig at gøre noget ud af hus og shamba. Vi fik selvfølgelig te med mælk og meget sukker samt jordnødder alle steder.  Og middagsmad med kogte bananer, bønner, kål og kød det sidste sted – en virkelig dejlig og anderledes dag.


Søndag var vi til gudstjeneste, og søndagsskole i Illega,, ca. 1,5 timers kørsel fra Kyerwa hvor vi bor.  Kirken var blevet udvidet for ikke ret lang tid siden, så den var med rå murstensvægge og halm på gulvet.  Men der var fuldt hus. – Jeg vil gætte på at der var 130 børn og 230 voksne - sådan cirka. Under prædikenen var vi ude for at fortælle bibelhistorie for de 130 børn – det er en stor gruppe – og så med to oversættelser – fra dansk til swahili og derefter fra swahili til kinjambo.  Efter gudstjenesten, som varede godt et par timer, var der frokost for hele menigheden. Kogte bananer, bønner, kartofler og kød – alt i rigelige mængder – til de ca. 350 mennesker. Til sidst underviste Else i hvordan man forvalter sin kirke. Bl.a. havde man sat friske grene med blomster i vinduerne til jul. De var nu helt tørre og visne - det var ved tiden at få dem pillet ned.

Gode dage, men også hårde dage. Man er træt efter sådan en dag. Og jeg har endda ikke kørt på de hullede grusveje og heller ikke undervist i hvordan man forvalter sin kirke – så Else må være endnu mere træt.  Frederick og Else er her til morgen kørt afsted på en 3 dages tur for at besøge 150 kvinder, som skal have et mikrolån – jeg har kun haft lidt undervisning i skolen og strikkedamer her i eftermiddag – ganske afslappende. Men – det har ikke været den rene afslapning for Else og Frederick– faktisk lige modsat.


 


Kærlig hilsen Bodil

1 kommentar:


 1. Hej Bodil

  Vi er i gang på www.safaritanzania.dk at lave en nominering for Årets Tanzania Blog. Vi vil rigtig gerne have DIG med i nomineringen! Dette da vi synes du beskriver dit opholdi Tanzania rigtig godt og spændende.

  Vi håber du vil svare tilbage med et stort fedt JA om du gerne vil blive taget i betragtning i nomineringen.
  Du vil kunne læse mere om denne nominering og se hvilken mail du skal svare her..
  http://safaritanzania.dk/har-du-arets-tanzania-blog/

  Med venlig hilsen
  Ida Toft Hauder & Katrine Priergaard Lund

  SvarSlet